Right menu

Życie

Finanse, mieszkanie, opieka zdrowotna, sposoby kontaktu, nauka i studia – samo życie.

Musisz być zalogowany aby uzyskać dostęp do forum. Możesz się zalogować tutaj

Autor

Wiadomość

Diamond

10/02/2011 11:54

.

.

Gloria

10/02/2011 13:03

Mnie też to czeka ale dopiero za dwa lata. Ja planuję wynająć prawnika do całego procesu. Wiem że jest szybciej i prościej ale to kosztuje. Oni wiedza najlepiej jak to załatwić. Możesz zapytać, porada zwykle nic nie kosztuje ewentualnie zaproponują Ci poprowadzenie sprawy na co oczywiście nie musisz się godzić. Ja ostatnio korzystałam z pomocy prawnika, udzielił nam porady za darmo co zrobić, jakie papiery itp, Nie chodziło o obywatelstwo ale związane z HO.
A propo dzieci mnie się wydaje że dzieciom trzeba składać aplikacje oddzielnie i trochę na innych zasadach i chyba kosztuje mniej niż dla dorosłego. Znalazłam na stronach HO formularz MN1 dla dzieci poniżej 18 lat. Doszłam do tego przez Form Finder w lewym dolnym rogu strony.
Daj znać jak idzie. Powodzenia.
A czy trzeba dostać najpierw stałą rezydenturę żeby aplikować po obywatelstwo czy można odrazu o obywatelstwo i ewentualnie jakiego formularza trzeba użyć na pobyt stały? Dzięki.

Diamond

10/02/2011 13:56

.

Gloria

11/02/2011 08:36

Hi Diamond
Dziéki za info, jak zwykle jesteś niezawodna i zawsze służysz radą.
Powiedz mi czy dobrze rozumię, że teraz już nie będziesz musiała składać tych wszystkich papierów a jedynie zdać egzamin i przedstwić dowód. Mnie zależy żeby zrobić to tylko raz. O stałą rezydenturę też ubiegałabym się bez pomocy prawnika bo nic nie kosztuje ale w przypadku obywatelstwa to już poważna sprawa i osobiście wolę żeby mnie wyręczył ktoś kto zna prawo imm. i obcuje z tym na codzień. Ja nie mam nerwów do tych spraw szczególnie jeśli w grę wchodzą pieniądze. I tak będę musiała pozbierać te wszystkie papiery.
Nie przewiduję żadnych problemów ale z HO nigdy nie wiadomo.
A może znajomy by ci podpowiedział jak dołączyć dziecko do wniosku o obywatelstwo skoro to zrobił.

Diamond

11/02/2011 10:40

.

Gloria

11/02/2011 14:47

Słyszałam to samo że egzamin jest prosty jak teoria na prawo jazdy. Kto się porządnie przygotuje to zda kto sobie oleje to podchodzi kilka razy.

Wiem że aplikacja na obywatelstwo to żadna filozofia, wszystkie info można znaleźć w przewodniku w razie czego ale wiem z własnego doświadczenia że prawnik wie co zrobić zeby nie zawalić sprawy, może wiele rzeczy podpowiedzieć o których ty nawet nie pomyślisz a sprawdzenie aplikacji i dokumentów nie kosztuje wiele. Co innego z reprezentacją. Już kilka razy korzystałam z porad prawników i nigdy jeszcze nie płaciłam.
Jeszcze nie wiem czy wynajmę prawnika do obywatelstwa aby mnie reprezentował zależy jak moja sprawa będzie wyglądać ale napewno skorzystam z porady. Nawet HO rekomenduje konsultacje żeby się upewnić że kasa nie przepadnie.
Z CAB też korzystałam na początku i nie przeczę pomogli bo człowiek coś tam wiedział ale ogólnie to był zielony. Jednak ja nie wiem z kim gadam w tym biurze i nie jestem przekonana ale to tylko moje osobiste odczucie. I wyłożyli mi prawo jak jest napisane a tyle to ja sama potrafie przeczytać w tej chwili.

Pozatym wydaje mi się że rezydentura stała a obywatelstwo to duża różnica. Oczywiście życzę Ci powodzenia i mam nadzieję że osiągniesz to co chcesz tak jak sobie tego życzę, ale obywatelstwo to największy przywilej jaki państwo może dać obywatelowi innego kraju i nie jest to towar łatwodostępny, ludzie mają wiele problemów i nie bylo by tylu prawników którzy sie tym zajmują gdyby sprawa była taka prosta.
Będziesz szła na kurs czy przygotowujesz się sama do egzaminu?
Dobra, lecę, muszę dzieci ze szkoły odebrać. Miłego dnia.

Diamond

11/02/2011 15:55

.

Gloria

12/02/2011 11:49

Co się stało Diamond że usunęłaś wszystkie swoje posty?