Strona główna / Forum / Rozrywka / najciekawsze ksiazki

Right menu

Rozrywka

Dyskusje na temat filmów, muzyki, wydarzeń kulturalnych, książek, hobby i miejsc do których warto się wybrać.

Musisz być zalogowany aby uzyskać dostęp do forum. Możesz się zalogować tutaj

Autor

Wiadomość

malakropka

18/07/2011 11:06

A ja polecam "Arabska zone" i jej kontynuacje "Arabska corke" obydwie napisane przez Tonye Valko. Ksiazka tak wciaga, ze 560 stron przeczytalam w ciagu dwoch nocy...

Horeszka

19/07/2011 10:28

Oryginalna co prawda nie będę ale Paulo Coelho "Alchemik" nie mogłam się od tego oderwać, od "Walkirie" zresztą też :p

"Radości życia rodzinnego są najpiękniejsze na świecie, a radość, jakiej rodzice doświadczają na widok swojego dziecka jest najświętsza..."

mamusia

15/08/2011 15:18

"11 Minut" Paula Coehlo

Meduza

16/08/2011 09:26

@malakropka - moja mama cos wspominala o tych ksiazkach
takze na promocji ostatnio zakupilam i prawie w 3 dni przeczytalam obie - strasznie szokujace, szczegolnie jak sie pomysli, ze te historie nie sa z palca wyssane. Teraz zostawilam mamie do poczytania.

Polecam rowniez Madame Antoniego LIbery. Pierwsza jego ksiazka, ktora przeczytalam i powiem, ze bardzo mnie urzekla. Napisana bardzo ciekawie, byla przetlumaczona na iles jezykow. Historia o pieknej pani nauczycielce francuskiego i pani dyrektor liceum w jednym.

sposobie sie do Cukierni pod Amorem - ostatni tom ma wyjsc w pazdzierniku
tym razem Hryciowie i zakonczenie historii rodzinnej
chyba zostawie sobie na swieta jak bede miec troche wolnego

tak poza tym - polecam goodreads.com
jako wirtualna biblioteczke
mozna wpisywac ksiazki, ktore sie przeczytalo i je ocenic - i polsko- i angielskojezyczne
ale tez i te, ktore chce sie przeczytac
moja lista do przeczytania jest zdecydowanie dluzsza

koralinaxy

26/08/2011 09:08

Cóż. Znam kilka fajnych książek. Rachel Hawthorne "cień księżyca" , "nów księżyca" , "blask księżyca". Ch. Paoliniego "eragon" , "Najstarszy" ,"Brisingr" . "Pamiętniki Wampirów", "GONE", i wiele innych. jak szukacie jeszcze innych fajnych to napiszcie domni maila koralinaxy@gmail.com

k.t

joasia

14/09/2011 09:35

Dzis w nocy skonczylam czytac"Dziewczyne, ktora plywala z delfinami"Sabiny Berman, wyd.Znak i polecam, choc po przeczytaniu raczej zrezygnuje z tunczyka, przynajmniej na jakis czas...Nie jest to oczywiscie ksiazka o hodowli ryb, ale opowiesc o pewnej dziewczynie, Karen, ktora jest narratorem i osoba autystyczna-sposob w jaki odbiera swiat jest niecodzienny, choc nie wiem czy i nam nie przydaloby sie czasami jej spojrzenie.Historia piekna i kilka spraw do przemyslenia, polecam tym bardziej, ze czyta sie lekko i momentami jest naprawde zabawna.Pozdrowienia dla wszystkich.

www.jofactory.blogspot.com

Natasha

20/09/2011 09:53

Ja wlasnie skonczylam czytac trylogie Stig'a Larssona. Bardzo dobra i szczegolnie polecam osobom ktore zawsze zaluja, ze ksiazke juz przeczytaly, ta liczy 3 grube tomy.

Tordis

20/09/2011 13:59

Ja tez zdecydowanie polecam trylogie Millenium Stiega Larssona - za dowod na to, jak dobra jest ta seria, moze sluzyc fakt, ze mi te trzy grube tomy wystarczyly na... tydzien
Tym, ktore lubia sie wzruszyc, z calego serca polecam "Pokoj" Emmy Donoghue. To historia piecioletniego dziecka, ktore cale swoje dotychczasowe zycie spedzilo zamkniete w jednym pomieszczeniu. Tytulowy pokoj jest dla niego calym swiatem, a matka jedyna osoba, z ktora ma jakikolwiek kontakt. Do czasu, gdy... Przeczytajcie, a przekonacie sie, jak ta historia sie skonczyla.
Rowniez wzruszajaca chwilami, a przy tym dosc zabawna, jest ksiazka "Jeden Dzien" Davida Nichollsa (film na jej podstawie graja pewnie jeszcze w niektorych kinach). To opowiesc o dwojce ludzi, ktorzy - choc powinni byc razem i wydaja sie byc dla siebie stworzeni - nie moga sie zejsc, a kiedy juz im sie udaje, zycie pokazuje, ze bywa jednak nieprzewidywalne. Warto!

'No-one can ever slow me down, I'll stay unbound.'
(Avenged Sevenfold)

Tania

21/11/2011 16:34

Dolaczam sie do trylogii Larssona - jest super - no i oczywiscie po przeczytaniu ksiazek polecialam do kina zeby ogladnac filmy (teraz podobno amerykanska wersja wychodzi).
"Jeden dzien" rowniez fajne, slyszalam ze film taki sobie.
Czy ktos czytal "Life of Pi" Yann Martel'a? naprawde dobra, nawet mój maz, ktory fikcji nie czyta generalnie ksiazka byl zachwycony.
"Million little pieces" James Frey - nastepna, która bym polecila.
Pzdr.

Tania

21/11/2011 16:39

Aha - dziwie sie, ze jeszcze nikt nie wspomnial The Twilight Saga no chyba, ze nieuwaznie czytalam.

Czy ktoras z Was widziala juz Breaking Dawn?

Tordis

21/11/2011 20:44

Nie widzialam - i nie zamierzam ogladac. Choc lubie historie o wampirach, seria "Zmierzch" jakos mnie nie kreci. Probowalam czytac, ale wymieklam po pierwszych kilkudziesieciu stronach, gdzies w okolicach sceny w szkolnej stolowce, kiedy glowna bohaterka wpatruje sie z naboznym podziwem i zachwytem w Edwarda i jego towarzyszy
Za to z czystym sumieniem - zwlaszcza milosniczkom dobrych, mrocznych kryminalow - moge polecic ksiazki Jo Nesbo. Wlasnie czytam "Nemesis", wczesniej przerobilam "The Snowman". Swietnie napisane, trzymajace w napieciu powiesci. Fankom Larssona z pewnoscia sie spodobaja.

(Avenged Sevenfold)

De Monik

22/11/2011 00:22

a ja sagę zmierzch przeczytałam Ściślej, podarowała mi mam, bo w księgarni powiedzieli jej że modne, to mi kupiła. Przeczytałam...szału nie ma. Najfajniejsza dla mnie jest ostatnia część. Filmy oglądam z ciekawośći A książki po przeczytaniu oddałam 18-letniej siostrzenicy. Mama nie p[rotestowała, zostają w rodzinie A ja sama? Teraz czytam Harrego Pottera, jeszcze raz od poczatku, i zajebiście mi z tym

Tania

28/11/2011 12:36

Tordis: Z Twojej rekomendacji w weekend zaczelam czytac "The Snowman", i tak mnie wciagnelo, ze pól nocy czytalam jestem juz w polowie ksiazki. Czy Nemesis tez jest takie dobre?
pozdr

Tordis

28/11/2011 13:03

Tania -> o tak! Harry Hole znow wkracza do akcji, tym razem w asyscie pewnej policjantki z dosc ciekawa przypadloscia... Znow wartka akcja i zaskakujace zakonczenie.
Mam nadzieje, ze "Devil's Star", ktora juz czeka w kolejce, bedzie rownie dobra

(Avenged Sevenfold)

izabela-sonia

16/12/2011 17:26

JA UWIELBIAM cHMIELEWSKA,KOSSAKOWSKA,S.MEYER,ostatnio czytalam tez sage lauren kate udreka

mialam tez czas, gdy pochlonelam calego P.Coelho

polecam tez cala sage AUEL-o ludziach pierwotnych-REWELACJA,czyta sie jednym tchem

Mama malej S

izabela-sonia

16/12/2011 17:34

Ja widzialam braking down i czytalam cala sage, najlepiej pierw przecztac sage potem zobaczyc film, to bedzie wiadomo o co chodzi:- znajomy nie czytajac ksiazki zastanawial sie, dlaczego wampiry graja w baseboll w burze, bo w filmie nie jest to powiedziane
Ogolnie lubie Mayer, dobrze sie czyta, jest w niej cos magicznego-Polecam

Mama malej S

Perełka

18/12/2011 20:42

Ja też nie będe oryginalna jak powiem, że lubie Paulo Coehlo, jego dwie najlepsze dla mnie książki to "Weronika postanawia umrzeć" i "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam".
Ostatnio przeczytałam "Chmurdalię " Joanny Bator, tegorocznej laureatki nagrody Nike:
http://www.culture.pl/baza-litera...eAN5/content/joanna-bator-chmurdalia

Naprawdę dobra książka, to kontynuacja "Piaskowej góry", którą też polecam.

littlekitty

22/02/2012 13:20

Mnie się ostatnio bardzo spodobała książka Stasiuka "Jadąc do Babadag" - świetna .

Inside every cynical person there is a disappointed idealist.

gosia09

19/03/2012 19:25

czesc,
polecam "Pin down" Teresy Cooper.
Dramat na faktach autentycznych,bardzo wciagajaca,jednak tylko dla osob o mocnych nerwach.

m.marzec

Tordis

21/03/2012 10:40

Wielbicielkom mrocznych, psychologicznych thrillerow z tajemnica do rozwiklania polecam ksiazke "Sister" Rosamund Lupton. Kiedy siostra glownej bohaterki znika bez sladu, Beatrice robi wszystko, by wyjasnic, co sie z nia stalo i dlaczego. Nie wie, ze w ten sposob pakuje sie w niebezpieczenstwo... Zgrabnie napisana, trzyma w napieciu do ostatniej chwili.
A jesli nie przeraza was etykietka "literatura mlodziezowa", siegnijcie po "Igrzyska smierci", "W pierscieniu ognia" i "Kosoglosa" Suzanne Collins. Seria jest naprawde przyzwoita (o czym moze swiadczyc fakt, ze trzy ksiazki polknelam w 4 dni), wciaga bardziej niz chodzenie po bagnach, a glowna bohaterka wykazuje sie niebywala odwaga i... daje sie lubic. W piatek do kin wchodzi film oparty na pierwszej czesci serii. Na pewno pojde go zobaczyc!

(Avenged Sevenfold)