|
Autor
|
Wiadomość
|
|
Moniaaa28
07/07/2010 21:34
|
Oczywiscie mozesz wszystko po kryjomu. Mam znajoma, ktora wyszla za algierczyka, rodzice go nie akceptowali, wiec nie powiadomila ich o slubie, a juz minely 2 lata )). Dobra dusza uratowala kolejnego nielegalnego imigranta, no ale ponoc wielka milosc. Troszke mnie zaskoczyla tym, ze np nie moze wybrac dla dziecka chrzescijanskiego imienia, nie moze jesc wieprzowiny choc religii nie zmienila i teskni za schabowym...nawet jakby zjadla to on by nie musial wiedziec, jednak ona woli byc uczciwa. Nie wyobrazam sobie by facet dyrygowal w domu i decydowal nawet co mam jesc a czego nie porazka. Mam nadzieje, ze ten twoj jest bardziej liberalny i nie zmieni sie po slubie.
|
|
Natasha
08/07/2010 16:35
|
Moja kolezanka szukala kiedys w Londynie pokoju do wynajecia, znalazla jakis, poszla obejrzec i mily pan (z wygladu Azjata - Pakistan/Indie/Bangladesz) powiedzial jej ze w tym domu (w ktorym rowniez miala mieszkac jego siostra i matka) kolezanka nie moze......jadac wieprzowiny! Nawet w swojej sypialni. Wiec niektórzy maja zasady, które godzá w innych ludzi.
|
|
princess
08/07/2010 19:02
|
wszystko zalezy od czlowieka,choc wiadomo rodzina,religia nami kieruja...
Zwiazek po kryjomu nie ma sensu. Poprostu dalabym znac rodzinie o moim zwiazku,wysluchala rad,przestrog ale takie "nieodzyaj sie do mnie" zamiast nas wspierac tylko zalamuja a nieraz buntuja. Matka zawsze bedzie sercem przy tobie czy wybierzesz zla czy dobra strone bedzie z toba plakac z radosci lub smutku,moze nie fizycznie ale w sercu...
Niebede Ci tu pisac aby za niego yszla czy nie ale skoro masz watpliwosci to poczekaj,pomieszkajcie ze soba,poczytaja popytaj,obseerwuj,porozmawiaj z nim,zbudujcie grunty swojej kultury(domowa).Musisz byc pewna decyzji noi pamietaj zebys wybrala taka droge aby mama byla dumna i pewna ze jestes szczesliwa 
Powodzenia
|
|
usmiech79
15/07/2010 10:29
|
Jestem na tej stronie pierwszy raz ale bardzo proszę o pomoc. Mam faceta z Pakistanu i staramy się o ślub w Polsce mamy wszystkie potrzebne dokumenty ale problem jest w tym ze4 on przebywa nie legalnie w Polsce. Powiedziano mi ze możemy iść do USC i wziąć ślub ale wcześniej zapytać się czy oni wezwą Straż Graniczną. Może ktoś wie w którym USC nie wezwą Straży i będziemy mogli wziąć normalnie ślub??
Gosia
|
|
bukuroshe
15/07/2010 13:03
|
mam pytanie do dariidk Bardzo milo slyszec, ze jestes szczesliwa w swoim zwiazku. Jesli mozesz, prosze napisz jakie warunki musieliscie spelnic aby dostac zgode na slub koscielny. Pozdrawiam serdecznie!!
|
|
Natasha
15/07/2010 13:31
|
Boziu....dziewczyny, czego wy oczekujecie? Facet jest nielegalnie - tzn popelnia przestepstwo, nie ma prawa przebywac, mieszkac, pracowac, ani brac slubu w danym kraju.
|
|
Gloria
15/07/2010 18:52
|
Usmiech79, aby wziąć ślub w PL facet musi byc legalnie, mojego jeszcze poprosili o zaswiadczenie z jego kraju że jest stanu wolnego.
|
|
Moniaaa28
18/07/2010 19:15
|
A ja bylam niedawno na slubie kolezanki z nielegalnym imigrantem, dostali pozwolnienie, choc czekali dosc dlugo. W sumie dobrze, ze zalatwili to teraz, bo z nowym rzadem moze byc trudniej. Z tego co mowi, to on ponoc pracuje legalnie, ma NIN...moze nie dopatrzyli sie jak mu wygasla wiza. Nie wiem jakim cudem, maja tam chyba niezly balagan, albo sa jakies kruczki aby to obejsc. Najsmieszniejsze jest w tym ich zwiazku to, ze ona chcialaby high life a rzeczywistosc niebardzo przystaje do jej oczekiwan. Nie zrozumcie mnie zle, nie zeby im bardzo czegos brakowalo, bo dostali spore wsparcie jako dla 'samotnej matki', tylko ze ona jest wiecznie niezadowolona, ciagle cos nie tak choc niejedna by jej pozazdroscila mieszkania itp, wiecznie jest za gruba choc chuda jak patyk, praca za ciezka, a wcale i za malo platna, a wcale nie tyra jak wol.Chcialo sie krolewskiego zycia to trzeba bylo wyjsc za zamoznego pana z legalnym paszportem, najlepiej z rodu krolewskiego. Ona po prostu pozuje, kazda impreze, zakup, wszystko robi ponad to co ja stac, by sie pokazac, jej sprawa, widze, ze nie jest do konca szczesliwa, gdy oczekiwania przerastaja mozliwosci. Niektorym to trzeba ise drugi raz narodzic, by dogodzic.
|
|
kasiuuunia
19/07/2010 11:51
|
czesc dziewczyny!
ja tez jestem w zwiazku z obcokrajowcem,
mam do was pytanie, moze ktoras z was bedzie umiala mi pomoc
jestem w ciazy, ale moj chlopak jest w uk nielegalnie...
zastanawiam sie czy mimo to ja bede mogla poleciec z dzieckiem do polski, wyrobic paszport, moj chlopak nie ma nic przeciwko, no i ma wazny paszport (bez wizy).
prosze o odpowiedz jesli ktokolwiek cos wie na ten temat pozdrawiam
kassiia
|
|
princess
19/07/2010 21:13
|
Kasiunia musisz podjac decyzje czy przy rejstracji dzieckka podac ojca. Jesli nie podasz czyli "ojciec nieznany" to bez problemu sama bedziesz mogla wyrabiac paszporty. Jesli podasz to przy azdym sladaniu apliacji o paszport dla dzieca bedzie musial byc ojciec z waznym paszportem,nie musi byc z viza. Pamietaj ze teraz dziecu trzeba wyrabiac paszorty tymczasowe co rou przez pierwsze 5 lat. Ja radzilabym narazie niepodawac ojca dziecka,wrazie deportacji lub sladania apliacji o wize bedziesz mialala stres i problemy z obecnoscia ojca lub jego paszportem,ja juz placilam za jeden papiere 100f bo ojciec nie mial paszportu,co rou niebyloby mi to na reke. Ojca mozna pozniej wpisac w akt urodzenia i zmienic nazwisko bez wielkich problemow i kosztow (w uk) kiedy juz sytuacja bedzie bardziej prostsza.
powodzenia
|
|
Joanna24
20/07/2010 19:51
|
Dziewczyny, a czy nie jest tak, ze jesli partner bedzie mial dziecko, to moze starac sie o wize?
Bo bedzie wtedy czlonkiem rodziny obywatela UE- dziecka, nie musi miec zony!
Wydaje mi sie, ze na takiej zasadzie partner kolezanki dostal wize, bo oni slubu nie maja ...
Dowiem sie!
Life is what happens when we have another plans
|
|
Joanna24
20/07/2010 20:09
|
Juz sie dowiedzialam.
Tak jest Dziewczyny, oczywiscie nie jest to latwe, najlepiej wziac prawnika <troche to kosztuje niestety>, ale jesli macie dziecko, Ty Kasiuuunia pracujesz to ojciec zostaje w domu i opiekuje sie dzieckiem. No bo jako nielegalny nie ma prawa pracowac ...
Bedziesz miala spokojna glowe, nie bedziecie sie martwic, ze go deportuja, bo jako, ze ma dziecko to powinnien zostac w tym kraju!
Z zalatwieniem paszportu w polskim konsulacie nie powinnas miec problemow, tam sie raczej nie beda czepiac, ze partner nie ma wizy, paszport jest wazny, zeby potwierdzal jego tozsamosc.
Jesli chcesz, to skontaktuje Cie z moja kolezanka, ktora przez to przechodzila i tak jak pisalam, jej partner dostal wize na podstawi tego, ze jest ojcem.
Pozdrawiam :*
Life is what happens when we have another plans
|
|
princess
20/07/2010 20:55
|
Tak Joanno moja znajoma tez zalatwia ta vize (rezydenta) ale to juz dlugo trwa noi on juz ponad rok opiekuje sie dzieckiem.
Ja po moich przejsciach bylabym ostrozniejsza i patrzyla na dalea przyszlosc. Ptrzepisy sie zmieniaja co chwile,coraz wiecej jest falszywych malzenstw co powoduje zaostrzanie przepisow. paszport dla dzieca musimy wyrabiac co jais czas i rodzice musza byc przy tym do 18roku zycia.
Babki pamietajcie ze musimy sie ubezpieczac a w tym nasze dzieci (nic nie sugeruje ale swiat siezmienia)
|
|
natz86
30/07/2010 15:25
|
Witam Was Dziewczyny! 
Od jakiegos czasu poczytuje Wasz topic. Ja rowniez jestem w zwiazku z obcokrajowcem Pochodzi z Indii. Od ponad roku jestesmy para od pazdziernika zeszlego roku malzenstwem 
Chcialam poruszyc temat wiz. Wiem byl on juz poruszany ale chcialam jeszcze raz. Otoz dzis dostalismy odmowe wizy do Anglii. Powod dla nich malzenstwo dla papierow. Nie podalismy dokumentow bardziej potierdzajacych nasze malzenstwo, nie podalismy rachunkow, potwierdzenia ze mieszkamy razem o ktore oni w ogole nie pytali. w spisie dokumentow tez nie widnialy. Nawet nie zadzwonili by o nie spytac... Wiadomo teraz coraz trudniej... Otoz moje pytanie brzmi czy ktos sie borykal z tym problemem? Ile trwa odwolanie sie od decyzji? Wiem ze odwolania trafiaja do UK i podobno to dlugi proces. nie wiem czy nie lepiej wystosoac nowej aplikacji tylko czy tak mozna? Dostalismy juz drugi raz odmowe. Za pierwszym razem wypelnilismy zla forme, drugi teraz powod juz wiecie... Na chwile obecna jestesmy w Polsce juz od grudnia, wczesniej bylismy 3 miesiace w Indiach Poznalismy sie w UK. Dziewczyny jestescie fajniutkie i wiem ze mi pomozecie.
Buziaki.
Natz
|
|
princess
30/07/2010 22:39
|
Nie jestem pewna ale mysle ze odolanie powinno trwac krocejbo dane sa juz systemie. Napiszcie odwolanie,potwierdzcie ze ich decyzja jest bledna,dajcie wszystkie potwierdzajace wasz zwiazek dokumenty.
fakt wasz zwiazek trwa krotko ale trzeba udowodnic ze sie myla.
powodzenia
|
|
natz86
30/07/2010 22:49
|
Princess dziekuje za odpowiedz. Zamieszkalismy razem pod koniec Kwietnia 2009 i jakos z tego okresu bedziemy miec rachunki z UK, bank statements, myslicie by ze zdjecia tez dac z tego okresu i jak moi rodzice przyjechali do UK by go poznac pozniej z Indii i z Polski? Maz mowi ze z jakiej okazji on ma pokazyac jego prywatne fotki jakims obcym ludziom...No racja ale czasem trzeba. W odmoie napisali ze nie maja potwierdzenia ze mieszkamy razem wiec damy im zameldowanie, co jeszcze?
Natz
|
|
princess
30/07/2010 23:32
|
Daj jak naknajwiecej, zdjecia od pierwszego do ostatniego z datami z tylu mozecie opisac,rachunki tez. jesli teraz mieszkacie u twoich rodzicow to to moze nawet Twoich rodzicow potwierdzenie,rachunki lub jakies listy przychodzace na wsze adresy (do kazdego adresu abyscie mieli dla was oboje ),znajomi tez moga pisemnie oswiadczyc ze was znaja i wasz zwiazek nie jest zwiazkiem dla papierka ale ze widza ta milosc. cos tym stylu
|
|
natz86
31/07/2010 17:06
|
Dziewczyny mialyscie podobna sytuacje? Sa jakies "haczyki"? Co mozna jeszcze im dac? Jakie jest prwdopodobienstwo ze odrzuca odwolanie? Czy ta decyzja ktora wydadza bedzie juz ostateczna? Wiecie moze ile to trwa?
Nie jestesmy malzenstwem dla papierow! Nasz zwiazek trwa od 2008 czyli 2 lata. Od kilku miesiecy jestesmy malzenstwem... Wiem dla nich to malo i ich to nie obchodzi ze komus odebrano ostatnie nadzieje... ehhh
Natz
|
|
natz86
31/07/2010 18:12
|
w ogole ile tych zdjec? 5,10?
Natz
|
|
princess
01/08/2010 15:24
|
my dostalismy jeszcze taka forme/pytania o sobie nawzajem o planach na przyszlosc, itd na ktore mielismy osobno odpowiedziec 9chyba niekonsultujac sie).
zdjec daj tyle ile uwazasz zalezy jakie macie ze wspolnych podrozy,nowych mieszkan ,slubu,pierwsze ostatnie itd.
|