Right menu

Kącik mam

Tematy związane z ciążą, macierzyństwem, wychowywaniem dzieci.

Musisz być zalogowany aby uzyskać dostęp do forum. Możesz się zalogować tutaj

Autor

Wiadomość

martusia123364

08/02/2012 23:41

Witam wszystkie mamy i przyszle mamusie Dziewczyny mam takie pytanie jak to jest z macierzynskim ??? pracowalam od czerwca do wrzesnia w hotelu mialam umowe na telefon tzn nie mialam na 16godzin ale pracowalam roznie czasem wiecej czasem mniej, odeszlam z tamtad i poszlam do fabryki tam nie ma zadnej agencji nie dostalam tez zadnej umowy na okreslony czas bylo pow tylko ze jest tydzien probny i tyle albo cie zostawia albo nie no i tam pracowalam od wrzesnia , w polowie listopada poszlam na zwolnienie lekarskie i tak je ciagne bo w tej pracy jest za ciezko dla kobiet ciezarnych i jestem ciekawa czy bedzie mi sie przyslugiwalo macierzynskie z tego co obliczylam to te tygodnie co powinny byc przepracowane bym miala tylko nie wiem czy jesli jestem na zwolnieniu to tez sie liczy jako okres przepracowany:/ bardzo prosze o pomoc i jakies rady.Dziekuje

jolka733

10/02/2012 00:35

Okres choroby jesli masz placone przez pracodawce oczywiscie, ze sie liczy do zatrudnienia. Jakby nie bylo wciaz dla nich jestes pracownikiem: nawet jesli chorujesz!!!!

...

velvet

10/02/2012 16:41

Zawsze możesz umówic się w Job Centre, zeby wszystko Ci wyjasnili. Porada jest bezpłatna i pewna .

Mums from London! Najlepsze miejsce dla polskich MAM w internecie:

Sasza90

19/02/2012 15:50

Witajcie dziewczyny mam pytanie. Jezeli bede starać sie o becikowe na 11-tyg przed porodem to czy dostane te 500f również przed porodem czy dopiero po urodzeniu sie dziecka? Bo tak wlasnie mysle ze zakupy lepiej zrobic będąc jeszcze w ciąży, a nie po urodzeniu.

Sasza90

martusia123364

20/02/2012 14:17

No tak moj pracodawca mi placi teraz pensje , takze mam nadzieje ze masz racje i bedzie mi sie wliczalo i przyznadza mi pozniej macierzynskie Dziekuje bardzo za odpowiedz :* Pozdrawiam

dorota28

20/02/2012 21:49

sasza a składałaś wniosek o becikowe? dostaniesz je jak masz working tax albo jestes bezrobotna,a przyznają raczej po urodzeniu bo trzeba akt urodzenia tam wyslac...

dorota28

Sasza90

27/02/2012 12:01

Dziekuje za odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie wiem ze bec ikowe jest teraz pzyznawane na pierwsze ddziecko ale na pierwsze urodzone w Anglii?? Mam juz corke ktora urodzila sie w polsce drugie dziecko mam zamiar urodzic ttaj wiec czy bedzie mi sie nalezało czy tez nie dlatego ze to juz jest moje drugie dziecko

Sasza90

Sasza90

27/02/2012 12:02

dodam ze pracuje i nie mam working tax, ale jestem w trakcie czekania na decyzje z child benefit i tax credit.

Sasza90

iza38

27/02/2012 19:30

Sasza niestety nie liczy sie gdzie dziecko jest urodzone, przepisy mowia ze becikowe nalezy sie jesli w rodzinie nie ma innych dzieci ponizej 16lat. A jesli chodzi o to kiedy wyplaca to wydaje mi sie, ze moga jeszcze przed porodem, jak tylko rozpatrza Twoj wniosek. Pozdrawiam

dorota28

02/03/2012 14:54

tak sasza nie dostaniesz raczej becikowego bo masz już dziecko ponizej 16 lat, takie są niestety te głupie przepisy, ale podpytaj się jeszcze u księgowego może coś poradzi. Ja jestem w pierwszej ciąży i czekam na becikowe, ale mi księgowy polecił skłądać wszystkie papiery na child tax credit i working tax cretdit zaraz po urodzeniu, a jeszcze jak dolącze disability living allowance (zasilek dla niepelnosprawnych) to bez problemu powinnam dostac, ale kto tam wie...jednak do tej pory księgowy mnie nie zawiodłł i wszytskie inne benefity poszły bez poroblemu takze licze ze mi przyznają te becikowe

dorota28

marta16

12/03/2012 12:52

Hej DZiewczyny!!!
Ja walcze (doslownie i w przenosni) o working& child tc od pazdziernika.
Masakra jakas!!! Co chwila domagaja sie o jakies kolejne dokumenty...tym razem chca miedzy innymi; medical card calej naszej trojki, moj akt urodzenia (tak tak, to nie zadna pomylka!!!!), ewidencje mojego NIN(????, hmmm co ja im moge przeslac-nigdy nie bylam samozatrudniona!!!, a teraz w dalszym ciagu jestem na maternity) Angielscy de...ile!! Aha i chca m.in ewidencje w jaki sposob moj M pozyskuje prace, z tego tytulu, ze jest self-employed.

Czy ktoras z Was miala takie "przeboje"???

Pozdrawiam cieplutko!!!

spelnienie moich marzen 24.05.2011

dorota28

15/03/2012 16:32

niestety marta16 narazie nie mialam takich niespodzianek. Ja mam pytanie dotyczące maternity exmption certifikate, za kilka dni powinnam rodzić a do tej pory nie dostałam certyfikatu na darmowe leki i dentyste, owszem bylam w styczniu 19 -ego u lekarza, wypelnił mi ten druczek FW8, podbili mi peczątką w tej przychodni dali koperte i wyslalam. No i czekam od stycznia na ten certyfikat i nic!ponioc do dwoch tygodni powinnam dostac a tu drugi miesiac idzie! szukalam w necie telefonu do nich ale mogę znależć, znalazłam jedynie adres tego gdzie się ten formularz wysyla. No ale nie bede tam pisac bez sensu, wolę zadzwonic. Prosze was czy ktoras wie jaki jest telefon do tej siedziby gdzie sie wysyla ten formularz? muszę się upomnieć o ten certyfikat gdyż po porodzie trzeba bedzie wykupic leki (oczywiscie za darmo)jak mi dziecko zacznie chorowac(tfu tfu) takze wiecie no i mam kilka dziur do zalatania w zębach. Bede bardzo wdzięczna jeslo ktos zna telefon do nich

dorota28

doll2005

16/03/2012 21:19

Dorota28 te katre czy certyfikat jak to piszesz..........powinnas dostac do dwoch tyg.i jesli nic nie przyszlo to wracaj do GP i tupni tam nogą!Czy Ty do tej pory placilas za recepty(mam na mysli okres ciazy)?Moj lekarz sam mi wyslal te aplikacje.........łaski nie robił wiec popros grzecznie by to ktos zrobil jeszcze raz albo jak wspomnialam wczesniej tupni noga.
Pozdrawiam

lusik

17/03/2012 11:11

ja tą karte dostalam po pierwszej wizycie u połoznej na poczatku ciązy, miałam ja tak gdzies od 9 tygodnia ciąży do roku czasu po porodzie. Zapytaj sie może Twojej połoznej

lusik

17/03/2012 11:13

i ta karta dotyczy Ciebie, dziecko i tak ma wszystko za darmo na recepte, ta karta nie jest potrzebna do tego

buziaczkaa

07/04/2012 23:26

MAM PYTANIE ODNOŚNIE PORODU W POLSCE. SZUKAŁAM WĄTKU PASUJACEGO TEMU PYTANIU LECZ NIE ZNALAZŁAM NOI TAK SIĘ ZNAM... PRZEBYWAM W ANGLII. ALE CHCĘ RODZIC W SWOIM KRAJU.TERAZ CZEKAM NA DECYZJĘ O MATERNITY (MACIERZYNSKIE) NA STRONIE MINISTERSTWA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ PRZECZYTAŁAM ZE MOGE RODZIC W POLSCE I NIE STRACE ZADNYCH ŚWIADCZEN. (PRACOWAŁAM PRZEZ AGENCJĘ,ALE OKAZAŁO SIĘ ZE MAM ZA MAŁO GODZIN I KAZANO MI ZŁOŻYC O SOCJALNE MATERNITY) PYTANIE CZY MOGĘ URODZIC W POLSCE, ZACHOWAĆ ŚWIADCZENIA. GDZIE I DO KOGO KONKRETNIE ZWRÓCIC SIĘ O POMOC??? DODAM IŻ OJCIEC DZIECKA MA PRACE STAŁĄ W ANGLII.

MAGDA