Strona główna / Forum / Życie / Jak ubiegać się o rezydenture


Right menu

Warehouse Fashions Limited

Życie

Finanse, mieszkanie, opieka zdrowotna, sposoby kontaktu, nauka i studia – samo życie.

Musisz być zalogowany aby uzyskać dostęp do forum. Możesz się zalogować tutaj

Autor

Wiadomość

aapacz22

01/01/2009 21:22

Jak ubiegać się o rezydenture

dziewczyny mam pytanie: jak ubiegac sie o stala rezydenture? mieszkamy tu juz 3 lata i znajomi mowia ze po tym okresie czasu mozna ubiegac sie o rezydenture ( nie mylic z rezydentura podatkowa ). ale gdzie znalezc formularze, ile to kosztuje i w ogole jak sie do tego zabrac? dziekuje z gory za kazda odpowiedz.

Mikolaj 3/10/2008
Alexander 4/05/2011

Diamond

02/01/2009 21:22

Musicie mieszkac tu nie 3 a 5 lat. My wlasnie tez odliczamy happy i bedziemy aplikowac.
Rezydentura jest gratis, a wnioski znajdziesz na stronie Imigracyjnego (aplikacja nazywa sie chyba EEA3).

Pozdrawiam.

aapacz22

04/01/2009 18:46

dzieki wielkie za odpowiedz. wlasnie w tym miesiacu minelo 3 lata i to chyba wystarczy zeby sie zaczac ubiegac o status rezydenta, bo 5 to chyba do obywatelstwa...

Mikolaj 3/10/2008
Alexander 4/05/2011

PUMA__

04/01/2009 21:24

a czy to prawda ze osoba ktora pobiera rozne benefity nie dostanie rezydentury bo musi sie miec tak zwaneczyste konto (przez pare lat)oznacza to ze jestes osoba ktora wpelni sie utrzymuje samodzielnie bez pobierania tych dodatkow od panstwa. gdzies cos takiego uslyszalam ale niie wiem do konca o co z tym chodzi..moze ktoras waz wie.happy

Diamond

05/01/2009 02:12

Aapacz, poczytaj w aplikacji o rezydenture stala (permanent residency) - musisz miec P60s, P45s, etc. na poswiadczenie swojego pobytu w UK przez okres PIECIU nie trzech lat. O obywatelstwo masz prawo sie starac dopiero po spelnieniu warunkow na permanent residency i po zdaniu odpowiedniego egzaminu, ale to inny temat.

Puma, pytalam mojej prawniczki. Powiedziala, ze jesli planujemy sie starac o stala rezydenture i paszport UK, to mamy prawo do NIEKTORYCH benefitow tylko, a konkretnie tych ktore nie sa tu klasyfikowane jako zapomoga SOCJALNA, wiec wszelskiego typu income support itp. Chodzi dokladnie o to, ze masz obowiazek byc w stanie utrzymac sie z wlasnych srodkow nie obciazajac budzetu panstwa. Tylko prosze nie zrozumiec mnie opacznie - jako Polacy z rezydentura (wystarczy ta podstawowa po roku w UK) mamy prawo do wszystkich benefitow, ale sa niektore benefity nalezace do puli benefitow socjalnych, ktore przekreslaja nam mozliwosc starania sie o paszport UK.

Pozdrawiam.

PUMA__

05/01/2009 10:32

slicznie dziekuje diamondhappy...

aapacz22

06/01/2009 10:39

dzieki za wyjasnienie diamond. pozdrawiam happy

Mikolaj 3/10/2008
Alexander 4/05/2011

ewelina76

02/02/2009 13:44

Witam dziewczyny.Staramy sie z mezem o rezydenture w UK.Wyslalismy wszystkie potrzebne dokumenty do Home Office.Po kilku tygodniach otrzymalismy list,w ktorym jest napisane,ze na decyzje musimy czekac 6 m-cy,Oraz,ze nie mamy ich nie niepokoic telefonowaniem.Niestety czekamy juz prawie 8 m-cy i nic,zadnego odzewu.Telefonowalam do Home Office 2 tyg temu z zapytaniem co sie dzieje,lecz "mila pani "poinformowala mnie,ze ona nie moze udzielic mi zadnych informacji.Wchodzilam tez na ich strone internetowa,lecz nie ma tam nic,co mogloby mi pomoc.Powiem szczerze,ze mam juz dosc,bo nie posiadamy w tej chwili zadnych dowodow tozsamosci,i boje sie,ze moge je stracic.Mam wrazenie,ze ci ludzie celowo nam to utrudniaja,i chca abysmy wszystko wycofali.Nie wiem co robic.Moze ktoras z Was byla lub jest w podobnej sytuacji,i moze mi pomoc? Jesli tak,to czekam.Pozdrawiam

Kroaszunek

02/02/2009 15:38

Nic sie nie denerwuj,tyle to trwa-mysmy tez juz zapomnieli o paszportach a potem za pare dni wszytsko razem ci odesla.Tyle to niestety trwa.
Pozdrawiam

Kroaszunek

JA

02/02/2009 16:55

Hej kochani. To ja juz czegos nie rozumiem????? Z tego co ja wiem nie musicie czekac az 5 lat by starac sie o rezydenture. rezydenture mozna uzyskac juz po roku! Co innego jesli chodzi o zmiane obywatelstwa. Wystarczy przepracowac pelny rok w UK miec 12 pejslipow, wypelnic wniosek, dolaczyc zdjecia itp i czekac. Moja siostra juz po roku otrzymala rezydenta a mieszka tu dopiero 4 lata. U mnie minie dopiero 6 lutego ale i tak zabiore sie do tego dopiero po porodzie. A zagladaliscie na strone ambasady w londynie??/ Tam tak ladnie wsio opisane jest.

Wiktor Konrad ur. 8 marca 2009r
AGNIESZKA

Marta

02/02/2009 17:46

JA to troche inaczej jest, po roku mozna uzyskac rezydenture TYMCZASOWA, o rezydenture STALA – permanent residence, mozna ubiegac sie po pieciu latach pobytu w UK

I am who I am today because of the choices I made yesterday.

JA

02/02/2009 19:19

Marta, no dobrze. Mam znajoma, ktora tu mieszka ok. 30 lat i sama ostatnio mnie namawiala na skladanie papierow. No chyba by mnie w blad nie wprowadzala? Choc teraz to zawisc panuje i nigdy nic nie wiadomo, no coz musze jeszcze poszperac zanim zdecyduje sie skladac wniosek. Dzieki serdeczne za informacje i poprawki, w zyciu sa potrzebne.

Wiktor Konrad ur. 8 marca 2009r
AGNIESZKA

Gloria

03/02/2009 09:11

Ja, może gdy twoja znajoma starała się o obywatelstwo były inne prawa? Napewno po roku nie otrzymasz brytyjskiego obywatelstwa a jedynie rezydenturę tymcz. jak mówią dziewczyny. Chyba nawet osoby których współmałżonek jest brytyjczykiem muszą czekać trochę dłużej. Poszperaj na stronach Home Office tam znajdziesz wszystkie zasady co, jak i kiedy.

Ja na rezydenturę czekałam 6 miesięcy i dostałam ją dopiero jak wysłałam im pismo że podam ich do sądu bo ciągle wymyślali dosyłać papiery które już dawno wysłałam i spełniałam wszystkie warunki by ją dostać. Nie mam pojecia czy to był zbieg okoliczności czy list podziałał.

anka

03/02/2009 09:43

ja po 12 miesiacach przepracowanych wyslalam formularz EEA1o rezydenture i przyslali ksiazeczki niebieskie ksiazeczki ze naszymi zdjeciami a po 5 latach mozna sie starac o rezydenture stala i obywatelstwo najczesciej pisza ze to do niczego nie potrzebne a wedlug mnie to jest jakis dokument ze mieszkam w uk na przodzie tej ksiazeczki jest napisane UK RESIDENCE DOKUMENTATION FOR A NATIONAL OF AN EEA STATE a to jest za darmo tylko wypelnic formularz z internetu wyslac zdjecia i jak pracuje sie to z 12 miesiecy pejsipy i paszporty bo jak na na samo zatrudnienie to jest inaczej pozdrawiam

Kasiaa

03/02/2009 19:01

Anka czy mozesz napisac ile czekalas na rozpatrzenie tego EEA1?? Wyslalam na poczatku sierpnia i...tylko napisali,zeby ich nie niepokoic! Niestety do cieprliwych nie naleze... Denerwuje sie troche - maja moj dowod,a niedlugo konczy mi sie paszport sad

Staś - 20/05/2009 :)
Maja - 03/08/2010 :)

Diamond

03/02/2009 21:55

Kasiaa, w tej sytuacji przedzwon do nich i powiedz o co chodzi. W wyjatkowych przypadkach jak Twoj zdarza sie im odsylac doumenty wczesniej badz nieco przyspieszyc procedure rozpatrywania wniosku.
Tez slyszalam, ze teraz sie nieco wydluzyl okres oczekiwania na rezydenture tymczasowa. Ja czekalam na swoja rezydenture 2 tyg., ale to bylo kilka lat temu, natomiast jedna z moich kolezanek czekala w 2008 9 m-cy, kolejna zlozyla aplikacje w listopadzie i nadal czeka bez odzewu...

beska

06/02/2009 12:32

hej dziewczyny mam pytanie do was,w lutym mija juz 4 lata jak tu jestem,Home Office mam gdzies okolo 3 i pol roku,tez chcialam sie ubiegac o tymczasowa rezydenture ale zawsze cos tam bylo i tak zwlekalam i zwlekalam,pytanie mam takie;czy musze miec wczesniej tymczasowa rezydenture czy moge starac sie juz po 5 latach o ta stala?i czy mezowi i corce musze robic oddzielnie czy automatycznie oni maja tez(o ile zaznacze to chyba w formularzu)?

Olenka 20.10.2008
www.olenka.aguagu.pl/


Beata

Diamond

06/02/2009 22:32

Czesc Beska happy

jesli Twoj maz jest Polakiem, to meza i dziecko mozesz po prostu wpisac na swoja aplikacje o rezydenture. Mozesz aplikowac od razu o rezydenture stala (po 5 latach) nie posiadajac rezydentury tymczasowej, ale... Czytalam ostatnio, ze mieli przeglosowac poprawki do ustawy imigracyjnej, mowiace o tym, ze m.in. Polacy beda mieli prawo do aplikowania o rezydenture tymczasowa dopiero po 5 latach a o stala po jeszcze jakims-tam dluzszym czasie, wiec polecam juz teraz aplikowac o rezydenture tymczasowa - nic to nie kosztuje, a w razie gdyby ustawe przeglosowali, to prawo nie dziala wstecz, wiec Ci jej nie odbiora big-smile

Sciskam serdecznie - buzka dla Oli.

andzia

08/02/2009 22:08

Dziewczyny skad mam wziazc ten druk EEA1 skoro nie mam drukarki

pancia

09/02/2009 22:26

Dziewczyny, ja mam pytanie odnosie wysylanych dokumentow z aplikacja. Czy musze wyslac synka paszport, czy moge wyslac tylko akt urodzenia ( chociaz akt bedzie mi potrzebny w PL). Sama juz nie wiem czy to wysylac, wszystko lezy juz wypelnione a ja sie caly czas zastanawiam. Lece do Polski w maju i obawiam sie ze do tego czasu nie odesla mi paszportu synka. Jak to bylo z waszymi dokumentami, bo z tego co slyszalam to dlugo sie czeka na ich zwot???

pancia

Gloria

10/02/2009 12:40

Pancia, ja czekałam na zwrot wszystkich dokumentów 6 miesięcy i na twoim miejscu nie ryzykowałabym wysyłania paszportów teraz jeśli w maju lecisz do PL.